За родители

Начало | За родители | 10 начина да останем близо до децата си, когато са в интернет

10 начина да останем близо до децата си, когато са в интернет

Аз детето | 2020-11-13

10 начина да останем близо до децата си, когато са в интернет

Всички родители забелязват увлечението на децата си по електронните устройства и виртуалното пространство, пишат от Асоциация Родители. Мобилните телефони, таблетите, заедно с приложения като YouTube и TikTok са неразделна част от ежедневието на малки и големи. Освен че намират забавление и общуване с връстниците си там, децата вече и учат в интернет. Не само по време на пандемия и карантина, но и през множеството платформи за самоподготовка. Често родителите също се възползват от подобни приложения, но в един момент се оказва, че всеки член на семейството е потънал в своя собствен свят и изглежда сякаш никой не общува с най-близките си хора. Това в никакъв случай не бива да ви отчайва! Напротив! Новата среда предоставя нови възможности.

Затова от Асоциация Родители предлагат 10 лесни начина, по които бихте могли да останете близо до децата си и във виртуалното пространство.

Поинтересувайте се от игрите, които играят децата ви. Доста голяма част от днешното родителско поколение си спомнят игрите на Нинтендо и Супер Марио например. Помните ли как подхождаха вашите родители към тези интереси? Бъдете cool и изиграйте по едно ниво с децата си. Това, освен че ще ви сближи малко повече, ще ви помогне да се опознаете по-добре и да разберете още неща за интересите на детето. Друг е въпросът, че може и да ви хареса.

Поддържайте връзка с децата си през комуникаторите, които ползват. Вайбър, Месинджър и другите подобни са достъпни и за вас, както и за децата ви. Поощрете ги да споделят нещата, които ги радват и забавляват в тези приложения. Вие самите споделяйте с тях ежедневието си. Например можете да пратите на дъщеря си снимка на гларуса, който нахално ви прави компания на терасата по време на кратката ви работна пауза. В замяна на това, тя може да ви изпрати селфи с най-добрата си приятелка например. Разбира се, не прекалявайте, за да не ви сметнат за досадни, 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно.

Последвайте децата си в социалните мрежи и ги поощрете да последват и вас. Преди това е много важно да говорите с тях доколко са съгласни да се свържете по този начин, разбира се. Използвайте момента да им покажете как могат да ограничават потребителите в социалните мрежи, как могат да следят за сигурността на личните си данни и кое съдържание е добро за споделяне.

Потърсете заедно общи познати в социалните мрежи. Така децата ви ще придобият представа, че макар и отдалече и виртуален, интернет е съвсем реален. Там могат да срещнат много хора, които познават и в реалния живот. Това ще ги подтикне да внимават какъв език ползват в мрежата-.

Проучете заедно канали, които са интересни и за вас, и за децата ви. Има влогъри, които създават доста интересно съдържание, поднесено по много приятен начин. Освен че ще се разнообразите и ще понаучите нови неща, ще можете да прегледате и помогнете на детето си да се ориентира кое съдържание е подходящо за него.

Потърсете в мрежата стари детски филми, които са ви забавлявали като деца и ги споделете със своите собствени. Също биха ви помогнали да си припомните колко силно са ви вълнували новите технологии, когато вие сте били деца.

Позабавлявайте се заедно, цялото семейство, като намерите електронни варианти на класически игри и ги играйте заедно. Шах, табла, Не се сърди човече, Дама и още много други, за които вероятно ще се сетите и сами. Бихте могли да организирате вечер на игрите, в която да играете всички заедно на стари и нови игри.

След като успеете да намерите игри, с които да се забавляват всички, започнете да си поставяте предизвикателства. Например, който победи в играта, има право да даде задача на друг член от семейството. Или останалият последен мие съдовете след вечеря. Така хем ще играете заедно, хем децата ще се научат на помощ в домакинството.

Разгледайте старите си снимки и албуми и дигитализирайте заедно с децата си любими моменти от детството си. Така децата ви ще имат много реална представа за вашия живот като деца, а вие самите ще си припомните много забавни моменти и истории от онова време.

Поиграйте заедно с Google Earth, например. Завъртете виртуално Земята и пътувайте с децата си, така както едно време ние въртяхме глобусите си и си представяхме какво ли щеше да е, ако сега бяхме в Австралия. Това ще помогне на децата ви да се ориентират безпогрешно по карта, което ще ги превърне в любимци на учителите по география, а и ще сте прекарали много съвместни забавни моменти в дигиталното пространство.

Снимка: www.freepik.com

Прочетете и още няколко полезни съвета заедно с децата си:
Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае
Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи
Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град