забавна наука

Начало | забавна наука | 10 страховито-интересни факта за Т-Рекс!

10 страховито-интересни факта за Т-Рекс!

Аз детето | 2021-02-08

10 страховито-интересни факта за Т-Рекс!

Добре, банда от любопитковци! Стойте близо един до друг и дишайте спокойно, защото ей сега ви качваме на машината на времето и ви връщаме назад. Много назад! Още преди да е имало индианци или пещерни хора! Преди Айнщайн да е направил своите открития, връщаме ви във времето, когато планетата Земя е била млада и е нямало никакви сгради, никакви други постройки и никакви хора. Смята се, че те са били едни от първите живи същества на планетата ни! Вече се досещате, че ще говорим за динозаврите! При това не за кои да е динозаври, а за най-големия, най-силния и най-страховития от тях! За любимеца на всички ни тиранозавър рекс! Какво знаете за добрия, стар Т-Рекс! Убедени сме, че много, но има и факти, които със сигурност не сте научили още и сега е точният момент да ги прочетете.

1) Т-Рекс е обикалял планетата по време на най-дългия период от мезозоя наречен креда, преди 65 милиона години на територията, която сега ни е позната като САЩ и Канада.

2) Името тиранозавър рекс идва от гръцки и латински думи и означава тираничен цар на страшните гущери.

3) Удивителният Т-Рекс е бил огромен звяр, стигащ до 12 метра дължина и висок 6 метра!

4) Тези страховити праисторически същества са хищници, които са се хранели с плътта на нещастните животни, които са улавяли.

5) Оборудвани с набор от 50-60 зъба с размер на банан, тези динозаври са можели да разкъсат почти 100-килограмови животни на една хапка.

6) Т-Рекс също бил и супер умен, все пак е имал два пъти по-голям мозък от всички останали – това означава, че трябва да е бил и по-умен, нали?

7) Учените смятат, че тиранозавър рекс можел да тича със скорост до 20 км/ч. Докато той в никакъв случай не е бил най-бързият динозавър (някои са развивали скорост от 60 км/ч.), Рекс все пак би могъл да хване почти всяко животно. Олеле!

8) В действителност предните му лапи са били много мънички за такова огромно чудовище. Защо е така е загадка и до ден-днешен.

9) Намерени са повече от 20 почти пълни скелета на тези динозаври. Най-съвършеният от тях, който дори си има име – Сю, е открит в Южна Дакота, САЩ преди 20 години.

10) И Сю не е никак евтина! През 1997 г. супер скелетът е продаден на музей в Чикаго за около 5 млн. паунда. Уау!

Снимки: pixabay.com

Ако като нас сте фенове на динозаврите не пропускайте още:
Най-смешно изглеждащите динозаври в света
Как са изчезнали динозаврите?
Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град