За родители

Начало | За родители | Без играчки от вкъщи и пясъчници децата тръгват отново на градина

Без играчки от вкъщи и пясъчници децата тръгват отново на градина

Аз детето | 2020-05-26

Без играчки от вкъщи и пясъчници децата тръгват отново на градина

Децата няма да имат право да носят играчки от вкъщи в детските градини, които са отворени отново от днес след двумесечната ваканция заради COVID-19. Няма да се изисква лекарски преглед преди това, както се практикуваше досега. Това са част от противоепидемичните мерки, въведени в София, пишат от monitor.bg Медицинската сестра ще мери температурата на децата още на входа. Обувките им, както и стаите ще се дезинфекцират четири пъти дневно, дворът за игра – веднъж. Ако родителите пожелаят, могат да донесат до 2 маски за децата си.

В столичната 128 детска градина са обособени различни входове. На всеки от тях са поставени указания. Достъпът до заведението се случва по график, през 15 минути. „Така медицинската сестра ще има възможност да премери температурата на всяко едно дете. През това време родителят стои до входната врата”, обясни пред Нова телевизия директорката Снежана Тодорова. Тя поясни, че малчуганите ще играят само с пластмасови играчки, за да могат да бъдат дезинфекцирани. Плюшените са прибрани. Децата ще имат право да внасят само по едно индивидуално пластмасово шише за вода.

По пясъчниците пък са поставени покривала, тъй като според изискванията на РЗИ те също трябва да бъдат дезинфекцирани. „След игра уреди и пейки също трябва да се дезинфекцират, след като децата се приберат от игра”, обясни Тодорова.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов отново обясни, че през последните два работни дни преди празниците са проведени допитвания до всички родители. 26% от тях са потвърдили, че ще пуснат децата си на градина. „За яслите процентът е по-висок. Очакваме от 1 юни да се увели броят на желаещите родители”, посочи той. По думите му детските градини ще работят при посещаемост като тази през лятото. „Има родители, които се притесняват или колебаят. Те изчакват да видят какво ще се случи през следващите няколко дни”, каза още Чобанов. Няма да има сборни групи и забавачките ще продължат нормален режим на работа и през летните месеци.

В детските градини и ясли ще се спазват всички мерки на образователното и здравното министерство, за да бъдат родителите спокойни за здравето на децата си. „Четири пъти на ден се прави дезинфекция на вътрешните помещения. Минимум веднъж дневно на външните зони от градините, където децата трябва да прекарват най-вече време. Играчките с гладки повърхности също ще се дезинфекцират.”, разясни пред бтв Чобанов. Забавачките ще работят в рамките на „социално изолиране”, тъй като отделните групи ще бъдат изолирани една от друга. Персоналът също ще се грижи само за групата, с която има ангажименти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град