История

Начало | История | Издирете с нас най-старата картина в света!

Издирете с нас най-старата картина в света!

Аз детето | 2020-01-31

Издирете с нас най-старата картина в света!

Обичате ли изкуството? Ние го обожаваме! Обичаме да гледаме и научаваме интересни факти за различните видове изкуство като картини, скулптури, но също и архитектурни паметници и дори вдъхновяващи снимки. Всичко това спада към изкуството. Да не говорим пък колко любимо е хобито ни сами да създаваме изкуство. Когато нашето въображение и креативно чувство надделеят няма нищо по-добро от това да хванем молива или четката и да излеем мислите си върху белия лист. Кой знае, може пък някой ден да създадем истински шедьовър. Такава картина, която ще остане в историята на изкуството и ще се нареди до всички онези красоти нарисувани от гениални хора. Ще минават десетки и стотици години и нашата картина ще се харесва и гледа все с толкова голяма почуда и интерес. В края на краищата изкуството съществува от толкова дълго време.

Откъде знаем това ли? Просто погледнете всеки музей за изкуство по света. Повечето от тях са изпълнени с десетки стари картини, които са на стотици години. В действителност обаче най-старите картини не висят по стените на музеите. Къде са те тогава? Може би са изчезнали? Не, не са! Те отново са на стени, само че съвсем друг вид. По стените на пещерите. Да, напълно е вярно, колкото и невероятно да звучи първите велики художници са били неандерталците. В продължение на години и години се е спорило по този въпрос, докато накрая историците на изкуството не се споразумели помежду си, че най-първите картини са били създадени в Западна Европа. Те основават своето твърдение на факта, че пещерните рисунки открити на места като пещерата Шове във Франция и пещерата Ел Кастило в Испания са първите места за които е доказано колко точно стари са рисунките.

Тук учените са намерили примитивни картини на животни като лъвове, коне и хиени, както и няколко растения. След 4-годишно проучване е доказано, че някои от рисунките са на възраст от 40 000 години. Всъщност една конкретна рисунка на червен диск в Ел Кастило в Испания – се оценява на 40 800 години и се счита за най-старата живопис. Колко впечатляващо, от друга страна обаче трябва да отбележим и логичния факт, за който и вие несъмнено си мислите. Неандерталците са първите хора и затова е логично да са първи и да са правили най-старите неща, нали?

Въпреки това нека ви кажем, че нещата могат много скоро да се променят коренно, заради едно ново откритие намиращо се на хиляди километри от нас в Индонезия. В карстовите пещери в Сулавеси, остров близо до Борнео, археолозите открили пещерни картини отпреди хилядолетия, колко точно обаче не се знаело до съвсем скоро и когато вече имало основателни предположения всички останали изненадани и изумени. Не само че самите рисунки били подобни на тези открити преди това – растения и животни като биволи и лъвове, но и възрастта им била наистина изненадваща. Пещерните картини на Сулавеси са на възраст 45 000 години, оспорвайки дълго възприемания възглед за Европа като родно място на изкуството.

За по-любопитните от вас остана само да кажем и как по-точно учените успяват да определят възрастта на пещерните рисунки... Това се случва благодарение на така наречените „пещерни пуканки“. Сега обаче не си мислете, че учените седят в пещерата, ядат пуканки и си говорят нещо като „Колко ли старо е това, хайде да го погледаме и да се уговорим.“. Тези така наречени „пуканки“ всъщност са калцитни отлагания известни и като королоидни спелеотеми. Те се намират около рисунките и съдържат определени количества радиоактивен уран. Знаейки, че уранът се разпада до торий във времето се измерва съотношението на радиоактивния уран към торий в слоевете „пещерни пуканки“ и така се определя приблизителната възраст на рисунките около тях. Експертите смятат, че най-старата от картините на Сулавеси е на възраст поне 45 000 години, но отбелязват, че това е минималната възраст и картината може да е още по-стара.

За историците на изкуството картините на Сулавеси разкриват и още едно много важно нещо – ранните произведения на изкуството се създават независимо едновременно на хиляди километри. Не само тези открития предизвикват отдавнашния възглед, че Европа е родното място на изкуството, но те също така предполагат, че вероятно произходът на изкуството е дори по-стар от предполагаемото. Някои експерти сега вярват, че подобни пещерни картини в Европа и Индонезия могат да сочат към изкуството, произхождащо от Африка отпреди 100 000 години!

Ако обичате рисуването трябва да видите още:
Когато науката и изкуството се слеят в едно
Пухкава боя, с която ще издигнете рисуването си на ново ниво
Препечената филийка като изкуство



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град