забавна наука

Начало | забавна наука | Какво е Ромбикосидодекаедър?

Какво е Ромбикосидодекаедър?

Аз детето | 2019-08-13

Какво е Ромбикосидодекаедър?

Обичате ли да правите изкуство? Толкова е забавно! Много деца обичат да рисуват или да оцветяват рисунки. Също така е вълнуващо да изпробвате различни видове боя. Някои хора харесват да работят с художествени материали с ръце. Тези хора често предпочитат да правят скулптури. Ако някога сте използвали глина или Playdough, знаете колко забавна може да бъде скулптурата. Хората могат да превърнат бучка глина във всичко, което си представят! Понякога скулпторите поемат предизвикателни проекти. Те може да откъснат скала, за да направят паметници като планината Ръшмор. Други създават скулптури от лед. Много скулптори дори използват математиката, за да формират своите произведения на изкуството. Чакай, математика? Да, точно така! Много хора може да не го знаят, но има силна връзка между математиката и изкуството. Особено много скулптори използват геометрията в работата си. Те се нуждаят от познания за линии, форми и ъгли, за да реализират идеите си.

Някои геометрични фигури са по-трудни за извайване от други. Повечето хора биха могли да оформят глина под формата на сфера. Куб или пирамида може да е малко по-трудно, но също доста възможно. Понякога художниците предизвикват себе си, опитвайки се да създадат много сложни форми. Това е било често срещано през Възраждането. Това също била популярна тема през 20 век. Една особено предизвикателна геометрична форма за извайване е ромбикозидодекаедър. Леле, това е дълга дума! Има също много голяма форма Ромбикозидодекаедърът е многостранник. Ромбикозидодекаедърът (да, кефи ни да ви караме да я четете всеки път) е направен от 20 триъгълника, 30 квадрата и 12 петоъгълника. Това е специален тип многостранник, наречен Архимедов солид. Това означава, че страните на всеки триъгълник, квадрат и петоъгълник са равни по дължина.

Трудно ли си представяте тази структура в ума си? Започнете с петоъгълник. А сега си представете квадрат, свързан с всяка от страните на петоъгълника. В интервала между всеки квадрат добавете триъгълник. Сега прикрепете петоъгълник към отворената страна на всеки квадрат. Продължете да повтаряте тези стъпки и ще завършите с ромбикозидодекаедър. Все още ли е трудно да си представите тази форма? Това е разбираемо! Това е една от най-сложните фигури в геометрията. Именно това прави забавно да създават скулптури с нея. Това е голямо предизвикателство! По време на Ренесанса много художници също мислят за ромбикозидодекаедъра като за религиозен и философски символ.

Бихте ли искали да опитате да направите ромбикозидодекаедър? Може да са необходими няколко опита, за да се направи, но ще успеете! Какви други форми бихте опитали да нарисувате или изработите от глина?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град