Растения и животни

Начало | Растения и животни | На бас, че не знаете какво е кинкажу! Но ако прочетете ще разберете!

На бас, че не знаете какво е кинкажу! Но ако прочетете ще разберете!

Аз детето | 2020-03-31

На бас, че не знаете какво е кинкажу! Но ако прочетете ще разберете!

Обичате ли животните? И нямаме предвид само домашните си любимци, а такива интересни животни като октопод Дъмбо например! Не? А би трябвало – определено има какво да научим от дивите животни, а и те не са по-малко красиви и сладки от кучето ви или говорещото папагалче на най-добрия ви приятел. Червените панди също са много сладки, а пък тигрите са доста красиви, макар и ако им се радваш само отдалече или в най-добрия случай на клип сниман от някой друг. Днес обаче ви представяме едно животно, което оглавява класацията и за най-красиво и за най-интересно. Чували ли сте някога за кинкажу?

Сигурно сега се питате къде изобщо може да има такова животно с такова странно име. Най-често срещано е в зоопарковете по света, но в диво състояние се среща само на едно място – Бразилия. Всъщност като гледате снимката не ви ли се струва, че и друг път сте виждали кинкажу? Но как тогава не сте чували това име преди? Много просто – хората често наричат тези животни и „медено мече“. И ако смятате, че името е такова, защото обичат мед – сте прави! Те толкова обичат меда, че са готови да го ядат с тънките си и дълги езици направо от пчелния кошер. Езикът на кинкажуто е дълъг почти 13 сантиметра, което го прави полезен не само за мед направо от кошера, но и за пиене на нектар директно от цветята, почти като пчела. В допълнение към него и малко плодове и ето ти диетата на това интересно животинче. Въпреки това експертите всъщност класифицират тези животни като месоядни. Това е така, защото имат кучешки зъби и понякога ядат яйца, насекоми и малки гръбначни животни.

Въз основа на името „медено мече“, може да очаквате кинкажуто да прилича на мечка. Но това не е така. Те са дълги само около 42-76 см. Разбира се, опашките им почти удвояват общата им дължина. Тези животни също са и доста леки, най-вероятно по-леки дори от кучето ви, защото тежат между 1,4 до 4,5 килограма. Но далеч от впечатляващия език за кинкажуто опашката е много по-важна. С нейна помощ съществото се захваща за дърветата, люлее се, прескача от клон на клон почти като маймунка. Понякога опашката функционира като пета ръка, като помага на кинкажуто да балансира и грабва храната. Въз основа на това описание мнозина смятат, че животинката трябва да е вид маймуна. Но истината е, че то е по-тясно свързано с миещите мечки. Подобно на тези животни, кинкажутата също са нощни, ловувайки плячката си през нощта. През деня те също спят скрити в най-тъмните части на тропическите гори в Бразилия.

Знаете ли, че и краката на тези същества не са обикновени. Те могат да се въртят на 180 градуса и това позволява на животните да се движат назад толкова бързо, колкото могат да тичат напред. Сигурно така малките бягат от майка си като направят беля, нали? Ех, ако вие можехте така! Истината обаче е, че тези животни предпочитат да живеят сами. Дори и когато майката роди малки тя ги отглежда сама и при това за не повече от 2 години, след това малките също се отделят от нея завинаги.

През последните години кинкажуто също се е превърнало и в популярен избор за екзотичен домашен любимец. Въпреки че се справят добре в зоологическите градини и са мили животинки, ако са опитомени рано, повечето принадлежат на дивата природа. Както при всички екзотични домашни любимци, хората трябва да помислят два пъти и да проверяват местните закони, преди да вземат едно такова у дома.

Виждали ли сте някога кинкажу? Надяваме се някой ден да можете, защото те със сигурност са едно от най-сладките животни на тропическите гори, за които научихме тази година!



Коментари
2 коментара

Жени Георгиева, 9 г.,

Публикувано на 04.05.2020

С тези удивителни факти мога да да израсна! Те са прекрасни!

Ани , 37 г.,

Публикувано на 05.03.2022

прекрасни са

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град