България

Начало | България | От гайди до мотори: Как българите отбелязаха националния ни празник

От гайди до мотори: Как българите отбелязаха националния ни празник

Аз детето | 2021-03-03

От гайди до мотори: Как българите отбелязаха националния ни празник

Навсякъде в страната Денят на Освобождението – Трети март – бе тържествено отбелязан. На много места рев на мотори огласи празничния ден. С военен ритуал старата столица Велико Търново отбеляза 143-годишнината от Освобождението на България. Бяха положени венци и цветя в знак на признателност към героите, посветили живота си в освободителната борба.

„Чувстваме се горди, на този ден сме се появили като държава или поне сме дали заявка, че можем да бъдем държава. Който не помни историята си, е осъден да я преживее отново“, сподели жителка на града. В Пловдив стотици се включиха в „Поход на свободата“. Над 40 доброволци от комитет „Родолюбие“, облечени в опълченски униформи и с автентични пушки „крънки“, поведоха символичното изкачване до върха на едно от тепетата в града – Бунарджика.

А празничният Трети март в Благоевград беше отбелязан на две колела. Рокери от града направиха панорамна обиколка с българския трибагреник. По същото време два лъча от ученици и жители се сляха на площад „Македония“. „Много красив празник, който честваме на тази специална дата за Освобождението на нашата хубава държава“, допълни ученичката Габриела Анастасова. В Бургас под звуците на 25 гайди „Българовското шествие“ потегли от Морската гара, за да отбележат националния празник. Стотици мощни мотори и автомобили преминаха по централните улици на града и стигнаха до Българово, наричан „Малкият Батак“. Там бяха почетени посечените от турския башибозук 400 християни в храма „Св. Атанасий“.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град