Растения и животни

Начало | Растения и животни | Рибар или пекан – едно от най-интересните животни за които ще научите днес

Рибар или пекан – едно от най-интересните животни за които ще научите днес

Аз детето | 2020-05-19

Рибар или пекан – едно от най-интересните животни за които ще научите днес

Кое е най-интересното животно за което можете да ни кажете някой факт? Жираф? Камила или пък някое с много сложно име като анемония? За което и от тези да си мислите сега, не може да се сравнява с това, за което ще ви разкажем ние. То се нарича рибар и определено не носи въдица или стръв със себе си, нито пък седи на столче край някоя река или езеро. Рибарят наричан още и пекан, или пък дори риболовни златки или златки рибари, са вид бозайници от семейство Порови. И макар да не са много големи, само до 102 см и 2 кг, са много интересни. Сега ако се чудите къде можете да видите такова животно, веднага ще ви кажем, че трябва да пътувате в горите на Северна Америка. Най-вероятно е да го намерите в Канада, но те са често срещани и в северозападната част на САЩ и Калифорния.

Но помнете, че дори и да имате късмета да отидете там, вероятността да видите риболовна златка не е голяма и гледката ще е мимолетна. Късите им крака ги държат ниско до земята и те се движат много бързо. Освен това можете и да не знаете, че е златка, защото хората често ги бъркат с невестулки или домашни котки. Тъмната козина на рибарите ги прави още по-трудни за забелязване през нощта. Тези същества са майстори и при скриването между храстовидни растения и хралупите на дърветата. И макар че са наричани с имена свързани с риба, всъщност тези животни са хищници и ядат почти всичко от семейството на плъховете и мишките, а също и зайци и други малки бозайници.

Пеканите са доста опасни, защото когато им се наложи, ловуват дори и малки домашни любимци, включително и домашни котки. И все пак... през по-голямата част от историята си тези животни са имали повече страх от хората, отколкото обратното. Популацията на риболовните златки в щата Вашингтон някога е била унищожена чрез улавяне и загуба на местообитания. Днес те са въведени отново, но все още има защита срещу прекомерно хващане. Съществата също трябва да внимават за по-големи хищници, включително койоти.

И въпреки че звучат така опасни са много интересна гледка. Така че ако някога отидете в Канада, бъдете нащрек за пекани. Техните пухкави, кръгли уши и пухкави опашки им придават сладък вид, но не се приближавайте твърде много! Това са диви животни и трябва да бъдат оставени на мира.



Коментари
1 коментар

Stiliqna Mihailova, 12 г.,

Публикувано на 21.06.2020

mnogo e krasivo tuk

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град