интересно

Начало | интересно | Шантави и топли напитки за студена зима

Шантави и топли напитки за студена зима

Аз детето | 2020-02-06

Феновете на чая и особено на горещия шоколад по света обичат зимата поради една основна причина – тогава могат да пият горещ шоколад на корем и имат добро извинение. Пия го, за да се стопля в тази студена зима. Разбира се всички обичаме горещ шоколад или пък чай и знаем колко приятно сгряват цялото тяло тези две напитки и каква сладост ни носят. Но знаете ли, че хората в различни кътчета от света се сгряват и със някои традиционни топли напитки, които се правят само там заради някои специфични съставки. Някои от тях звучат и доста странно и шантаво, но пък щом от поколения наред хората ги пият, няма как да не са вкусни. Така че и ние бихме ги опитали, ако ни се отдаде такава възможност, пък и светът е по-интересен, когато опитваме нови неща, били те храна или напитки, нали? :-)

Първата напитка, която привлече вниманието ни се нарича атол. Тя идва от Мексико и се пие навсякъде цяла зима. Мексиканските деца я обожават и я пият всяка сутрин преди училище и тайничко вечер, ако им се отдаде такава възможност. Атолът леко прилича на горещия шоколад, който ние консумираме, само дето основните му съставки са царевично брашно, прясно мляко, ванилия и канела. Приготвя се по следния начин: прясното мляко се оставя да кипне, към него се добавя малко царевично брашно, много прахчета ванилия, смляна канела и всичко това се разбърква добре. Понякога добавят и по някое парче шоколад за допълнителна сладост и аромат.

В Италия също пият горещ шоколад, но доста по-луксозен. Ако можеше нашия да го види, щеше направо да се засрами... Всъщност всички горещи шоколади по света щяха да потънат в земята от срам. Основната съставка в тази топла напитка разбира се е шоколад, но не какъв да е, а течен. Докато тук често използваме шоколад на прах, който просто разтваряме в топло мляко, там във всеки магазин винаги го правят пред вас от течен шоколад. Млякото отново се затопля, добавя му се бучка захар, обикновено кафява и голямо количество течен шоколад. Ммм.. райско!



В Япония традиционно не пият изобщо горещ шоколад, а правят специална напитка от чай. Но това не е изненада, японците са най-добрите производители на чай и му обръщат доста специално внимание. Тази напитка не е правена от нещо извънземно, зелена е, понеже се прави от фино смлян зелен чай, който се смесва с мляко и захар. Японците смятат, че освен вкусна, зимната напитка трябва и да е здравословна, а няма нищо по-здравословно от зеления чай. Той съдържа антиоксиданти, които подпомагат имунната система и предпазва от настинки и вируси. Разбира се, той не е чак толкова препоръчителен за деца, защото съдържа кофеин, затова дори японските деца го пият рядко, но пък когато им се отдаде такава възможност, за тях е истински празник, обожават го!

Руснаците пък обичат да пият нещо, което се е правило още в далечния 12-ти век и ревностно пазят рецептата си, защото от тогава до сега тя почти не се е променила. Тази напитка се приготвя на основата на топла вода с мед, които допълнително се смесват с други подправки като индийско орехче, джинджифил, карамфил и канела. Прави се така още от 12-ти век, представяте ли си? Но за по-малките деца често бива добавян и компот от къпини или малини, за повече сладост. След това тази смес се затопля и се пие. Според руснаците медът и всички тези подправки са идеалната комбинация, защото отлично смесват ароматите си и си допълват вкусовете. Това не звучи така трудно за направа, но дали и на нас ще ни хареса е друг въпрос.

През зимата всеки има нужда от нещо топло и вкусно, така че сега си пригответе вашия любим чай или един горещ шоколад или мляко с какао и се насладете на вечерта! А ако се чувствате приключенски настроени, можете да опитате руската напитка. ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град