любопитно

Начало | любопитно | Що за чудо е казу?

Що за чудо е казу?

Аз детето | 2019-08-16

Що за чудо е казу?

Обичате ли музиката? Някои хора обичат да пеят. Други да свирят на музикални инструменти, като барабани, китара или малко по-непопулярни като тромпет или укулеле. Някои хора се учат просто за удоволствие, докато други искат да създадат своя група и с това да изкарват прехраната си. Вие можете ли да свирите на някакви инструменти? Какво например ще кажете за казу? Не, не си измисляме думи и това не е име на извънземен, това наистина е музикален инструмент. При това е толкова известен, че дори знаменитият писател Тери Пратчет е успял да го включи в една от книгите си. Е, вярно, че е главен герой или нещо такова и служи просто за една смешка, но пак е известно. Накратко, една от героините в книгата е писала пътеводител за туристи по крайбрежието в един от градовете от „Света на диска“, но според друг опитен екскурзовод, тази жена не би познала крайбрежието, дори и то да влезе в стаята ѝ пеейки „Аз съм крайбрежие“, докато си акомпанира на казу. Ха-ха-ха! Още ли не се сещате какво е казу? Сега ще ви кажем.

Казуто са малки духови инструменти. В единия си край имат малък кръгъл отвор, а другият им край е сплескан. Имат също и трети отвор, обикновено отгоре. Този отвор е покрит с тънка мембрана, която вибрира, когато свирите. Всъщност казуто просто променя звука на гласа ви, използвайки тази мембрана, като към думите на песента или звуците, които издавате с уста добавя нещо като носово „мърморене“. И ако сега си мислите, че това чудо е измислено от някой нов шантав поп-певец, за да е интересен – грешите. Казуто всъщност съществува от стотици години. Използвано е от различни племена по целия свят, първоначално, за да имитират различни животински звуци с които да привличат животни за храна, а след това и за специални церемонии като издигането на нов шаман или вожд.

Първото съвременно казу обаче е създадено през 1840 година от човек на име Тадеус фон Клег – немски часовникар, който създал инструмента по поръчка и инструкции на музикант на име Алабама Вест. От тогава до сега казуто е доста популярно, особено сред децата, защото да се използва е забавно и лесно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град