любопитно

Начало | любопитно | Спасяване на редки растения, катерене на планински върхове... Работата на ботаника е така интересна!

Спасяване на редки растения, катерене на планински върхове... Работата на ботаника е така интересна!

Аз детето | 2020-01-23

Спасяване на редки растения, катерене на планински върхове... Работата на ботаника е така интересна!

Какви искате да станете когато пораснете? Знаем, че този въпрос е доста банален и сигурно много възрастни ви го задават непрекъснато, но отговорът е доста интересен, за нас също. Със сигурност много от вас биха искали да бъдат известни актьори или пък музиканти, които всички обичат. Не се съмняваме, че сред вас има и професионални спортисти, отлични програмисти и супер писатели. Какво ще кажете обаче за ботаник? Дали бихте искали да имате подобна професия като големи. Съмняваме се! Много малко хора знаят какво прави един ботаник, а това всъщност е нещо наистина интересно и много полезно за целия свят! Не се съмняваме, че поне някой от вас обича цветята и се интересува от различните дървета. Защо растат? Колко видове има? Задава си все подобни интересни въпроси! Сега сигурно си мислите, че нещо се шегуваме с вас... Ботаника? Това определено не е нещо интересно и вълнуващо. Какво интересно има в растенията... Ще се изненадате, когато останете с нас и разгледаме по-отблизо какво точно прави един ботаник.

Можете ли да назовете всички растения в света? Разбира се, че не! Всички треви, зеленчуци, цветя и дървета в света... огромният брой растителни видове може направо да те побърка, така дори само заради това да си учен ботаник е много интересно. Ботаниците често са наричани и растителни биолози и могат да работят в най-различни направления. Някои ботаници работят за колежи и университети като учители или изследователи. Други могат да намерят работа в ботанически градини, зоологически градини, оранжерии, хербариуми, медицински лаборатории, фармацевтични компании, биотехнологични фирми или държавни агенции. Няма край на видовете задачи, които ботаниците могат да работят. Бихте могли да проучите как замърсяването или изменението на климата засяга растенията. Можете да използвате усъвършенствана генетика, за да отглеждате нови или подобрени растения. Може да откриете нови растителни видове или нови приложения за установени видове. Можете да се съсредоточите върху подобряване на добивите на реколтата, създаване на нови лекарства или дори разработване на нови горива, за да задоволите непрекъснато растящите енергийни нужди в света.

Някои ботаници избират да работят в природата, за да спасят застрашените видове. Днес един от всеки пет растителни вида е заплашен от изчезване. Подобни растения разчитат само на тези учени, за да се върнат от ръба на изчезването. Представяте ли си колко невероятна и отговорна работа е това... Например, Стив Пърлман от Програмата за превенция на изчезващата флора на университета в Хавай е един от най-известните учени по света, защото за 15-годишната си работа е успял да спаси 238 вида растения в Хавай. При това той не просто седи зад някакво бюро и гледа в микроскоп по цял ден. Ооо, не... Той катери скали, за да събира екземпляри от места, където хората и животните не могат да стигнат и да засади намерените растения и на други места, за да се запазят. Случвало се е дори да се катери по планински върхове, за да полее или опраши последните растения от даден вид. Докато някои може да смятат, че ботаниката е скучна, Перлман ще ви каже, че това е най-далечното нещо от скуката, което един човек може да реши да прави!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град