новини детски

Начало | новини детски | „Витошка“ става „Алея на книгата“ за една седмица с книжни забавления за малки и големи

„Витошка“ става „Алея на книгата“ за една седмица с книжни забавления за малки и големи

Аз детето | 2020-09-07

„Витошка“ става „Алея на книгата“ за една седмица с книжни забавления за малки и големи

Осмото издание на най-голямата книжарница на открито „Алея на книгата“ – София започва днес и ще продължи до 13 септември (включително). Това съобщиха от пресцентъра на Асоциация „Българска книга“. Изложителите и изложбените шатри са с рекорден брой и мястото на срещата на приятелите на книгите и четенето е още по-мащабно – изложението започва на пешеходната част на бул. „Витоша“ от пресечката с ул. „Солунска“ и за първи път достига до парка пред НДК. Близо 100 от водещите български издателства и книготърговци са разположени в 36 шатри, за да представят своите нови и подбрани заглавия, както и специални предложения за всички възрасти. Работното време на изложението е всеки ден от 10:00 до 20:00 часа и до 19:00 в закриващия неделен ден, 13 септември.

Освен хилядите книги, посетителите ги очаква любимият Литературен кът на Алеята, домакин на богата Културна програма със срещи с автори, издатели и преводачи, премиери и представяния на книги, срещи с автограф, детска програма и специално събитие по случай Международния ден на грамотността. Тази година Литературният кът също е с нова локация – на „Витошка“ до пресечката с ул. „Парчевич“. Достъпът до всички събития продължава да бъде свободен.

Участниците в тазгодишната Културна програма на „Алея на книгата“ – София са Александър Байтошев, Белла Чолакова, Бойка Асиова, Валерия Велева, Весела Василия, Владо Даверов, Георги Гавраилов, Георги Господинов, Гергана Лаптева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов, Жени Костадинова, Илиян Любомиров, Камелия Спасова, Красимир Лозанов, Калин Терзийски, Людмила Андровска, Митко Новков, Петър Андоновски, Романьола Мирославова, Светлана Дичева, Татяна Гишина, Тео Буковски, Хайри Хамдан.

Специални събития в рамките на Културната програма ще очакват и най-малките читатели. Това са:

  • Стрийт шоу и „Капчици смях” на Янко Митев за малки и пораснали деца;
  • Викторина с награди „Куидичът през вековете“ (летателни тестове и устен изпит) за малки и пораснали мъгъли;
  • Представяне на книгата, насърчаваща самостоятелното детско четене „Ема. Един прекрасен ден”;
  • Среща с автора Юлия Дивизиева с нейните поучителни истории „Заза и Фин“;
  • „Литература на открито” за най-малките с Димитър Петров – Регин;
  • Премиера на българската поредица за деца „Агата“;

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 8 септември между 10:00 и 12:00 часа, по случай Международния ден на грамотността и задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди. Достъпът до всички събития е свободен. Прочетете още:
Как правилно да четем книги
Пет книги за деца, които не обичат да четат



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град